Spin Semiconductor Forum Index Spin Semiconductor
Support forum
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Micro controlled program select - odd behavior

 
Post new topic   Reply to topic    Spin Semiconductor Forum Index -> FV-1 hardware questions
View previous topic :: View next topic  
Author Message
amongstmyselves



Joined: 08 Oct 2015
Posts: 9
Location: Blackwood, South Australia

PostPosted: Mon Dec 14, 2015 8:23 pm    Post subject: Micro controlled program select - odd behavior Reply with quote

Hi,

I've made a nice effects unit which contains a SKRM-ETAP2 module.

I am using an Arduino Nano micro to control the program select. The problem is that the program on the SKRM module doesn't change every time I change the program on the Arduino. It changes some times but not others.

I have 3 digital outputs of the Nano attached to S0, S1 and S2 via a resistor divider to give me 3.3v. These outputs are set by an up and down push button. Additional to this are eight leds which indicate the selected program.

I've checked the output logic going to the SKRM module with leds and it all appears to change here.

I did think that maybe the Nano wasn't changing each of the outputs fast enough for the SKRM so I made the output changes as fast as I can using direct port addressing to no avail.

Any suggestions would be appreciated.

Steve.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
frank



Joined: 19 Oct 2005
Posts: 972

PostPosted: Mon Dec 14, 2015 11:13 pm    Post subject: Reply with quote

What are the voltages at the S0, S1 and S2 pins of the SKRM module? You said you are using a voltage divider so you may need to adjust the values to make sure you are at gnd and 3.3V
_________________
Frank Thomson
Experimental Noize
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
amongstmyselves



Joined: 08 Oct 2015
Posts: 9
Location: Blackwood, South Australia

PostPosted: Tue Dec 15, 2015 6:52 pm    Post subject: Reply with quote

Yep. There's the problem. Only measuring 1.98V at the S0, S1 and S2 pins on the SKRM module.

Is this due to the 10k pulldown resistor on the SKRM ?

I know this is outside of the forums purpose but what would be the solution to this ?

Thanks,

Steve
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
frank



Joined: 19 Oct 2005
Posts: 972

PostPosted: Tue Dec 15, 2015 8:18 pm    Post subject: Reply with quote

Well, you said you are using a voltage divider for the signals so adjust it to give you 3.3V at the pins when they are high. Without a lot more info like a schematic, the voltage you are dividing down from, etc. not much else to suggest.
_________________
Frank Thomson
Experimental Noize
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
amongstmyselves



Joined: 08 Oct 2015
Posts: 9
Location: Blackwood, South Australia

PostPosted: Tue Dec 15, 2015 8:47 pm    Post subject: Reply with quote

Seems to be something else causing this problem. With the resistor divider not connected to the SKRM I get 3.3v but when connected I get 1.99V ?
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
frank



Joined: 19 Oct 2005
Posts: 972

PostPosted: Wed Dec 16, 2015 8:15 am    Post subject: Reply with quote

As I said we need to see schematic, etc. to be of any more help.
_________________
Frank Thomson
Experimental Noize
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
amongstmyselves



Joined: 08 Oct 2015
Posts: 9
Location: Blackwood, South Australia

PostPosted: Wed Dec 16, 2015 1:07 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry Frank, I meant to add "I presumed my pcb was fine but I'll have to check it for any shorts first." at the end of my last message.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
amongstmyselves



Joined: 08 Oct 2015
Posts: 9
Location: Blackwood, South Australia

PostPosted: Thu Dec 17, 2015 8:21 pm    Post subject: Reply with quote

Had another chance to attempt a fix on this issue. I've attached my schematic for the Arduino controller side of things. I simply attach the shown schematic directly to S0, S1 and S2.

While I was at it I breadboarded the schematic that the guy who created the eTap2 universal hardware controller used. I've attached the basic schematic of this showing a 1N4148 coming from the arduino digital output. Difference here is that the 3.3v is referenced from the SKRM. Sorry the ground is connected from J1 to the Arduino.

The etap2 has the correct voltage at S0 whereas mine has only 1.99V.

My hunch is that the reference to 0v is different on both units ? Beyond my simple understanding of electronics.

Here's my schematic:-



Here's the etap2 controller - simplified - note 1k5 resistor:-
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
frank



Joined: 19 Oct 2005
Posts: 972

PostPosted: Thu Dec 17, 2015 11:00 pm    Post subject: Reply with quote

Since the SKRM has the 10K to ground on the select pins you will need to adjust the values you are using for the voltage divider. The 20K from the divider is basically in parallel with the 10K on the board which will result in an effective resistance of less than 10K. So you need to calculate the proper values for the voltage dividers keeping in mind the 10Ks on the SKRM board.
_________________
Frank Thomson
Experimental Noize
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
micahvdm



Joined: 09 Sep 2014
Posts: 5

PostPosted: Thu Dec 17, 2015 11:28 pm    Post subject: Reply with quote

Have a look at this:
http://www.echotapper.nl/wp/wp-content/uploads/2013/02/IMG_0515.png
I would suggest using the logic port setup in this image.
You can use the 3.3v tap on the skrm pins(pin 6)
So that would be:

adruino digital pin -> diode -> FV-1 S0
|
->1.5k resistor -> 3.3v tap

Rinse and repeat this for S0-S2.
scrap the 10k and 20k resistors and just use the 3.3v from the skrm module!!
Back to top
View user's profile Send private message
amongstmyselves



Joined: 08 Oct 2015
Posts: 9
Location: Blackwood, South Australia

PostPosted: Sun Dec 20, 2015 2:30 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks Frank. I did suspect the pull down might be the issue.

Thanks micahvdm. That is the other schematic I have shown which as you point out comes from the etap2.

Problem solved I'd say !

Cheers,

Steve
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Spin Semiconductor Forum Index -> FV-1 hardware questions All times are GMT - 8 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group